15 jaar goede jaren en 15 jaar nare jaren bij de Marine.

// juli 21st, 2016 // Geen categorie

Na mijn hernia operatie en herstel, moet je worden goed gekeurd om weer te mogen varen. Deze keuring gebeurde door een marine arts. Hij keurde mij goed, maar liet terloops iets vallen van je kon weleens het Klinefelter syndroom hebben. Ik stond met de rug naar hem toe in mijn blote kont, dus hij kon het goed zien. Verder ging hij er niet op in. Dit was in 1985. Mijn vrouw en ik hadden een kinderwens, we hebben veel geoefend maar er kwam niets. Mijn vrouw liet zich onderzoeken werd niets gevonden, toen was ik aan de beurt. Moest mijn kwakkie in een buisje spuiten, en ik vervoerde het in mijn onderbroek naar de ziekenboeg. De eerste keer ging het fout dat zagen ze wel in. De tweede keer moest ik naar het marine hospitaal in Overveen, daar werd het wat professioneler opgepakt. Vlak voor de Kerst kregen we het bericht of ik met mijn vrouw naar Overveen wilde komen bij de internist. Die keek ons weemoedig aan en zei ik heb geen leuk nieuws voor jullie, u bent onvruchtbaar en zal nooit kinderen kunnen krijgen. Enne u heeft het Klinefelter syndroom. Pats weg droom. Hij wenste ons nog fijne feestdagen toe, en dat was het. We waren uit het veld geslagen, dat syndroom boeide me op dat moment niet. Geen kinderen, we gingen een rouwproces in. Dat duurde met recht jaren daar ik geplaatst was op een hydrografisch boot, en men niet wist wat eraan de hand was. Ik dronk een aardig biertje mee met de jongens, maar het werd alleen maar erger. Toen barstte de bom, en werd ik overgeplaatst naar Sociaal Medische Dienst in Driehuis. Daar wisten ze het wel, maar begeleiding liet te wensen over. De arts die mij had goedgekeurd was er toen nog. Maar die wist het ook niet, wist wel te vertellen dat er in Utrecht iets was voor Klinefelter. En daar ben ik uiteindelijk terecht gekomen. Maar het ging niet van harte, tenslotte wist ik helemaal niets. En wat ik daar hoorde gruwde ik van. Ik dacht dat is niet voor mij bestemd. Maar helaas pindakaas, ik moest er ook aan geloven. Overgeleverd aan de testosteron.

Comments are closed.